• Background Image

  Wat is scheenbeenvliesontsteking (1/2)

  3 december 2017

3 december 2017

Wat is scheenbeenvliesontsteking (1/2)

Inleiding

Shin splints – scheenbeenvliesontsteking – medial tibial stress syndroom (MTSS) zijn verschillende benamingen om eenzelfde letsel te omschrijven. Het is een veelvoorkomend overbelastingsletsel bij sporters zoals hardlopers, triatleten, volleyballers en studenten bij sportopleidingen (high-impact belasting). Patiënten klagen van pijn aan de binnenkant van het scheenbeen (=tibia). Deze blessure zorgt er vaak voor dat mensen hun sportieve doelstellingen van het nieuwe jaar moeten stopzetten voor een langdurige periode, gepaard met bijhorende frustratie.

Ontstaansmechanisme

De buitenste laag van het bot is bedekt met een laagje periosteum (=vlies). Dit ‘vlies’ heeft een goede doorbloeding en bezenuwing waardoor het een voerbodem is voor pijn. Bot wordt sterker naargelang de opgelegde belasting, maar wanneer deze overmatig is treedt er een ‘stress’reactie op. Wanneer dit proces een lange tijd aan de gang is en het bot onvoldoende kan herstellen/aanpassen, wordt de regio van je scheenbeen chronisch geïrriteerd.

Drie mogelijke fasen:

 1. Zwelling rondom het bot
 2. Ontsteking van het periosteum
 3. Stressfracturen (kleine breukjes in bot)

De voorstadia van dit proces hoeven niet perse pijnlijk te zijn. Studies hebben zelf stress fracturen gedetecteerd bij asymptomatische lopers die spontaan verdwijnen zonder enige interventie. Tijdens de tweede fase is het laagje periosteum ontstoken, typisch gekenmerkt door diffuse pijn ter hoogte van de voorzijden van het scheenbeen. Pas wanneer de stressfractuur verergert zien we meer specifieke gelokaliseerde intense pijn. De overgangen tussen de fasen zijn redelijke grijze zones.

Symptomen
 • Typisch thv bovenste 2/3de van het scheenbeen, net aan de binnenzijde van het bot.
 • Stekende pijn in de aangedane zone. Hoe erger de ontsteking, des te scherper en meer stekend de pijn. Zwelling, gekneusd gevoel, tot zelfs kalkvorming kan gevoeld worden.
 • Na X aantal km’s treedt er pijn/zwaar gevoel op en deze klachten verergeren vaak progressief. Enkele minuten na het stoppen is de pijn typisch verdwenen.
 • Wanneer men met deze symptomen sportactiviteiten blijft verderzetten zullen mettertijd ook klachten bij minder belastende activiteiten en rust optreden.
Aantal risicofactoren
 • Ongetrainde atleten (net gestart met lopen)
 • Zwaardere personen (dit zorgt voor een verhoogde belasting op het onderste lidmaat)
 • Sterke verhoging van intensiteit of volume van loopprogramma
 • Slecht of versleten schoeisel (na 500 tot 800 km nemen de schokdempende eigenschappen van de loopschoenen af)
 • Verminderde core/heupstabiliteit en slechte looptechniek
Moet ik mij zorgen maken?

Neem contact op met uw sportarts of sportkinesist voor een juiste diagnose met gericht revalidatieplan. Initieel advies kan gaan van meer rustdagen inlassen, minder km’s lopen tot volledige stopzetting, aanpassing ondergrond/schoeisel, stretching/foamrolling tot het actief gaan revalideren om bepaalde oorzakelijke factoren weg te werken. In onze volgende blog gaan wij hier verder op in.

Is beeldvorming noodzakelijk?

Op  basis van uitgebreid onderzoek kan men al redelijk relevante conclusies trekken voor het behandelplan. Uw sportarts kan wel besluiten om extra beeldvorming te nemen ter bevestiging. Je kan namelijk nooit 100% zeker zijn of iemand een stressfractuur heeft op basis van het klinisch onderzoek.

Conclusie

Scheenbeenvliesontsteking is een zeer frustrerend overbelastingsletsel dat veel voorkomt bij sporters en actieve wandelaars. De meeste patiënten komen bij ons in de praktijk wanneer ze al een tijdje rondlopen met deze klachten. De aanpak is multifactoriëel en deze wordt verder besproken in onze volgende blog met tips & tricks om hier eindelijk vanaf te geraken!

Wij raden aan om spoedig contact op te nemen met een sportarts/kiné wanneer je je erkent in deze symptomen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
CONTACTEER ONS