• Background Image

  Enkelverstuiking: wat nu?

  16 november 2017

16 november 2017

Enkelverstuiking: wat nu?

Inleiding

Kans dat je het ooit al eens zelf hebt meegemaakt: je bent aan het stappen/lopen en plots verdraai je je enkel met (al dan niet bijna) vallen en een pijnlijke enkel als gevolg. Dit gebeurt typisch bij het missen van een trapje, een steen die los ligt of in volle actie tijdens het sporten. Het is dan ook een frequent voorkomend letsel. Ongeveer 25% van alle acute sportletsels zijn enkelverstuikingen. Accuraat management in de eerste dagen na een letsel zijn cruciaal, zeker als je weet dat tot 40% van de gevallen hun enkel nog eens zullen omslaan in de toekomst.

Anatomie

Het enkelgewricht bestaat uit drie botdelen: kuitbeen (fibula), scheenbeen (tibia) en sprongbeen (talus). Deze worden samengehouden door een sterk ligamentair/kapsulair complex aan zowel binnen- als buitenzijde van de enkel. Bij een te zware impact zullen de ligamentaire structuren de belasting grotendeels opvangen met een mogelijke verrekking/scheur als gevolg. Meestal spreekt men van een ‘inversietrauma’, hierbij draait men de voet naar binnen waarbij de buitenzijde van de gewrichtsbanden gekwetst wordt.  Naar buiten draaien van de voet gebeurt eerder in zeldzame gevallen, dit heet dan een eversietrauma.

Symptomen

De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn, afhankelijk van de ernst en ontstaansmechanisme van het trauma. Vaak spreekt men van een graad 1,2 of 3 letsel. Bij een graad 1 letsel is er een overrekking van de vezels geweest en zijn de bijkomende klachten eerder beperkt. Graad 2 en 3 komt voor bij een trauma met grotere impact, hierbij zijn de ligamenten respectievelijk gedeeltelijk of volledig gescheurd met ook meer uitgesproken symptomen als gevolg. Deze kunnen zijn:

 • Plotse scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel
 • Zwelling
 • (Blauw) verkleuring
 • Functioneel verlies: moeite met steunname/ stappen
 • Gedaalde kracht
 • Instabiel gevoel
Wat moet ik nu doen?
 • Kan je absoluut niet steunen (minder dan 5 passen mogelijk) en zijn palpaties ter hoogte van het bot aan de buitenzijde enkel en/of de middenvoet extreem pijnlijk? Dan raden wij radiologisch onderzoek aan om een botfractuur te laten uitsluiten.
 • Koel het letsel met ijs. Doe dit regelmatig  (elke 4u, 10-15 min) de eerste dagen. Probeer het ijs met lichte compressie aan te brengen waarbij de enkel in hoogstand gepositioneerd is. Hou het niet rechtstreeks tegen de huid maar wikkel er eerst een doek rond om brandwondjes te vermijden.
 • Vermijd onnodig belasten tijdens de eerste 48 uur, maar probeer de enkel goed soepel te houden. Alle bewegingen die je relatief pijnvrij kan uitvoeren (zoals bv cirkeltjes draaien met je voet, tenen bewegen,..) mag je zeker blijven doen. Beweging stimuleert het genezingsproces en zorgt voor een sneller herstel.
Kinesitherapie

Vanuit onze persoonlijke expertise raden wij aan om dit toch grondig te laten onderzoeken en intensief te revalideren. Het is  niet de blessure op zich die problematisch is, maar wel het risico op herval (zeker bij sporters). In 55% van deze gevallen kan men na ongeveer 10 dagen de activiteiten volledig hervatten en zal men hier weinig last bij ondervinden. Toch zal 20 tot 50% van de letsels resulteren in chronische pijn en/of functionele instabiliteit van de enkel.Fysiotherapeutische behandeling en actieve revalidatie zijn aangewezen om verdere letsels te vermijden in de toekomst.Het is van cruciaal belang om de spieren rondom het enkelgewricht intensief op te trainen omdat het ligamentair complex na een trauma laxer/zwakker is.

 

Afhankelijk van de presentatie van de patiënt en de doelstellingen die de patiënt wenst te bereiken, zal een totaalbehandeling worden uitgewerkt. In de inflammatoire fase is het vooral belangrijk om het genezingsproces actief te stimuleren dmv onbelaste enkel oefeningen. Van zodra de zwelling afneemt, kan gestart worden met progressieve belasting.  Een oefenprogramma gericht op balans en stabiliteit is altijd onderdeel van een resultaatgerichte behandeling bij dit letsel. Hierbij wordt ook naar de oorzaak van de verstuiking gekeken, soms is het een secundair gevolg van verminderde balans in rug, bekken of heupregio.
In onze volgende blog zullen we het verloop van deze revalidatie toelichten adhv extra informatie en enkele handige tips.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
CONTACTEER ONS